Ajan rajat

Tiina Vainio

Raisio

Valmistumisvuosi

2014

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
  • Rakennukset, ulkopuoli
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Maalaus
  • Pinta
  • Valo
  • Veistos
Paikkakunta

Raisio

Rannan rajat
Raision kirjaston kaakon puoleisen sisäänkäynnin viereisiin ikkunoihin sisäpuolelle kiinnitettiin akryylilevyt, joihin on kaiverrettu sinisävyisiä kuvioita. Kaiverruksesta teos jatkuu kivettynä polkuna jo olemassa olevan vaahteran luo.
Teoksen lähtökohta
Teos kertoo Raision alueesta eri aikakausina, ihmisen ja muun luonnon yhteydestä ja niiden riippuvuudesta toisistaan. Sinisävyisten muotojen aiheena on maan ja veden rajakohtien muuttuminen Raision seudulla eriaikoina. Maan kohotessa rantaviiva muuttui ja muuttuu edelleen. Teoksessa on viitteitä Raision alueen maantieteellisistä muodostumista, mm. rantaviivan sijainnista eri paikoissa viimeisen 5000 vuoden aikana.
Teos auttaa hahmottamaan myös Raision syntyä aikaisempia aikoja: veden peittämästä maapallosta kohosi miljoonia vuosia sitten maa-alueita ja paljaille maa-alueille alkoi ajan myötä syntyä kasveja. Teoksessa voi havaita veden (ikkunoissa olevat kaiverrukset), maan (kivipolku) ja kasvien (vaahtera) yhteyden. Neljäs elementti on katsoja, ihminen. Kaiverrus, polku ja vaahtera muodostavat kokonaisuuden yhdessä katsojan kanssa.
Teos elää: eri aikoina erilainen, eri suunnista erilainen
Teosta voi tarkastella rakennuksen niin sisäpuolelta kuin ulkopuoleltakin ja se elää vuodenajan, vuorokaudenajan ja valon suunnan ja määrän mukaan. Talviaikaan ja hämärässä rakennuksen sisältäpäin valaistu teos näkyy kauas ulos. Lumisina aikoina kaiverruksista muodostuu lumelle puun viereen sinertävät varjot kuin muodostaen puun juuret muodostaen kauniin yhdistelmän lehdettömän puun kanssa. Kesäisin sisäpuolelta katsottuna kaiverrukset tulevat parhaiten esiin. Teos muuttuu kokonaisuudessaan myös puun kasvaessa, eri osien painoarvot vaihtelevat.

Teos kartalla

Taiteen tilaaja ja taidekonsultti, rekisteröidy käyttäjäksi!
Voit luoda suosikkilistoja ja lähettää tarjouspyyntöjä taiteilijoille.