Domino

Laura Pehkonen

Espoo

Valmistumisvuosi

2022

Ympäristö
  • Infrastruktuuri
  • Kaupunkialue
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Espoo

Domino-teos on keraamisista kappaleista kollaasimaisesti koostuva suurikokoinen seinäreliefi. Teos sijaitsee Matinkylän uimarannan läheisyydessä, Nuottaniementien alittavassa alikulkutunnelissa, tunnelin molemmin puolin.

Teoksen osat ovat monista eri projekteistani yli jääneitä tai niiden aikana syntyneitä paloja, joilla olen testannut keramiikan erilaisia tekniikoita tai materiaaleja. Näitä paloja syntyy työskennellessäni yllättävän paljon, ja halunani on ollut toteuttaa niillä joskus tällainen suuri kollaasimainen teos. Ensimmäisen kerran kokosin Dominon vuonna 2021 osana Espoon Keran halleilla toteutunutta Concreate 2021-katutaidefestivaalia, josta teos siirtyi osaksi Espoon Modernin taiteen museo EMMAn kokoelmia. Museon avulla teokselle löytyi uusi pysyvä ja hieno sijainti: alikulku on päivittäin vilkkaassa käytössä ja taideteokseni tavoittaa siellä paljon hyvin erilaisia ihmisiä.

Teoksen lähtökohtana minua inspiroi erilaiset materiaali-, muoto-, väri- ja tekniikkayhdistelmät joita näistä uniikeista paloista muodostuu. Suurin osa Dominon paloista on syntynyt työhuoneellani Keravan Saviolla, mutta teoksessa on myös paloja jotka olen valmistanut residensseissä Islannissa ja Perussa. Teoksessa on laaja kirjo keramiikan eri aikakausien ja kulttuurien tekniikoita, mm. japanilaistyylisessä anagama-uunissa puupoltettua keramiikkaa sekä aivan viime vuosien teknologian mahdollistamia digitaalisesti printattuja keraamisia siirtokuvia. Useiden palojen lasitteet ovat itse kehittämiäni, kuten lasite jonka olen valmistanut oman mökkini puusaunan tuhkasta. Teoksen palat ovat syntyneet vuosien 2019-2022 aikana. Vaikka teoksen elementit ovat useiden eri projektien ja vuosien aikana syntyneitä, ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden.

Keraamisille seinäteoksilleni on ominaista se, että niitä voi tarkastella etäältä suurempana kokonaisuutena tai tutkia teoksen satoja yksityiskohtia lähempää, ja tämä toteutuu myös Dominossa. Teos on tarkoitettu koettavaksi katsoen sekä koskien.

Teoksen nimi Domino viittaa saman nimiseen peliin, jossa edellisen pelaajan asettaman palan perään asetetaan siihen sopiva pala, ja näin peli etenee ja muodostaa orgaanisesti mutkittelevan jonomaisen muodostelman.

Materiaalit ja tekniikat: useat erilaiset kivitavarasavet, suomalainen punasavi, posliini, puupoltto, alilasitevärit, enkopit, lasitteet, lasi, posliinimaalaus, kultaus, keraamiset siirtokuvat

Teoksen sijainti: Matinkylän uimaranta, Nuottaniementien alikulku, Espoo, Suomi.

Teos on osa Espoon Modernin taiteen museo EMMAn kokoelmia.

Kuvat: Paula Virta / EMMA, Laura Pehkonen