Elämänlanka 1 ja 2

Helena Vaari

Helsinki

Valmistumisvuosi

2005

Hietaniemen krematorion taidetekstiilit

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Maalaus
  • Pinta
Paikkakunta

Helsinki

Elämänlanka 1 ja 2, Hietaniemen Krematorion pienen kappelin taidetekstiilit, Helsinki, 2005

Kaksiosainen teos.Teosten koot: 50 cm x 200 cm, 50 cm x 175 cm.
Alumiinikehys, heijastamaton lasi teoksen suojana (kynttilöiden savu). Materiaalit: puuvilla, silkki, viskoosi, polyesteri – kankaissa ja langoissa.

Näiden töiden tarina alkaa rauhallisesta maisemasta, tai sielunmaisemasta, se voi olla missä vain ja mikä vain – mutta se on tässä ajassa. Maisema on eteerinen, tunnistamaton ja kuvan avaruus ja muoto ottavat syliinsä. Eämänlanka 1. paikka on suurella seinällä lamppujen välissä.

Siunauksen toimituspaikan seinällä on tuonpuoleinen maisema, Elämänlanka 2. Siihen maisemaan kuljemme elämänportin kautta. Maisema on valoisa, tunnelma on lämmin ja lohduttava. Paljon valkoista ja vaaleita sävyjä, mikä on monelle merkki jostain hyvästä ja uudesta.

Maisema on sama molemmissa tekstiileissä, väritys vain muuttuu – tässä on ajatus elämän jatkumisesta, toivosta ja jälleennäkemisestä surun keskellä. Elämänlangat kulkevat teoksissa ristiin rastiin, kuin ihmiset ja heidän elämänsä.

Vaikka lanka on pieni elementti, niin tässä satojen lankojen voima näkyy elävänä pintana ja lankojen kierre antaa väreille kiiltoa ja voimaa. Vaaleassa maisemassa nimenomaan silkki- ja viskoosilankojen kiilto kertaa valon symboliikkaa.

Näissä teoksissa en ole käyttänyt kristillistä symboliikkaa, sillä kappelissa siunataan kaikkien uskontokuntien edustajia.

Teos kartalla