Jänöset (reliefi)

Johanna Sinkkonen

Turku

Valmistumisvuosi

2021

Ympäristö
  • Kaupunkialue
  • Rakennukset
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Pinta
  • Veistos
Paikkakunta

Turku

Kaksiosainen julkinen taideteos Tommilankadun päiväkodin uudisrakennukseen Turussa.

Koillisessa julkisivussa korviaan höristelevä voikukkaa mutusteleva jänis-reliefi kuvastaa ohikulkeville, että täällä päiväkodissa toteutetaan avointa toimintakulttuuria. Pääasiassa Cor-Ten® teräksestä valmistettu reliefin pinta sointuu harmonisesti ruskeanmustan puulaudoituksen kanssa ja antaa huolitellut kuvan koko rakennuksesta. Jäniksen yksityiskohdat on tehty peilikiiltäväksi harjatusta alumiinista ja tummaksi maalatusta kyynelalumiinista. 

Säätä ja aikaa kestävät materiaalit kaunistuvat ajan kanssa, kun struktuuriset erot suurenevat Cor-Ten® teräksen muodostaessa kauniin kullanruskean pinnan. Teos luo syvyysvaikutelmaa ei ainoastaan perspektiivinsä vuoksi, mutta myös pintojen asettelun vuoksi. Yksityiskohdat nousevat aina 1-7cm korkeammalle kuin alla oleva pinta. 

Jäniksen suussa olevan voikukan väritys sitoo rakennuksen koillisen julkisivun yhteen luoteen puoleisen julkisivun kanssa. 

Reliefin asennusta helpotettiin pilkkomalla kokonaisuutta pienempiin pintoihin, jolloin myös yksittäisen kappaleen paino väheni. Asennus tapahtui ruuveilla ja muttereilla. Asennus suunniteltiin yhdessä rakennuttajan kanssa.

Jänöset toteutettiin Turun kaupungin järjestämän taidekilpailun tuloksena.

Rakennuttaja: Turun kaupunki Kaupunkiympäristötoimiala

Arkkitehti: Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy 

Rakennusurakoitsija: Rakennusliike Lapti Oy

Taiteilija: Johanna Sinkkonen / Osuuskunta Canadantuijat

Teos kartalla