KOMBO

Laura Pehkonen

Helsinki

Valmistumisvuosi

2020

Linkki kotisivuilleni teoksen osioon

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
  • Rakennukset, ulkopuoli
Paikkakunta

Helsinki

KOMBO, keraaminen seinäreliefikokonaisuus, Jakomäen Sydän-uudisrakennus, Helsinki.

Valmistunut v. 2020. Helsingin taidemuoseo HAMin tilaama.

Eri puolille Jakomäen Sydän -uudisrakennusta kollaasimaisesti levittäytyvä teos on abstrakti keraaminen seinäreliefi. Teoksen laajin yhtenäinen kokonaisuus ottaa haltuun lähes seitsemäntoistametrisen seinän ruokalaan johtavalla käytävällä. Päiväkodin ja nuorisotilojen seinillä on pienempiä reliefejä, ja niitä on muurattu myös kolmen sisäpihan tiiliverhoiluun.

Käsin valmistettujen keramiikkakappaleiden raaka-aineita ovat erilaiset savet, mm. posliini, mustasavi ja punasavi. Joitakin teoksen osia on valmistettu samasta kotimaisesta punasavesta, jolla Jakomäen Sydämen ulkoseinien tiiliverhoilu on toteutettu. Yhdessä keraamisessa osassa on tulivuoren tuhkaa, toisessa Amazonin sademetsän jokisuiston savea perinnetekniikalla työstettynä.  Eri puolilta maailmaa haettujen savilaatujen ja työtapojen lisäksi teos saa ominaisluonteensa erilaisista keramiikan pintatekniikoista, kuten lasituksista, maalauksista, kultauksesta ja siirtokuvista. Laura Pehkosen mukaan teoksen luomisessa häntä inspiroi eri kulttuurien ja aikakausien tekniikat, joita käyttämällä hän loi teokseen ikään kuin keramiikan maailmanlaajuista ja ajallista karttaa.

Taiteilija on suunnitellut teoksen katsottavaksi ja kosketeltavaksi. Keramiikan pintastruktuurit yhdessä väri- ja tekniikkavaihteluiden kanssa ovat tärkeä osa teosta ja sen kokemista. Reliefin erilaiset ryppäät asettuvat seinäpinnoilla eri korkeuksille rakennuksen eri pituiset käyttäjät huomioiden.

KOMBO-teoksessa rytmillä on tärkeä rooli. Kaukaa katsottaessa hahmottuu suuria linjoja; lähelle tultaessa paljastuu pieniä paikallisia liikehdintöjä ylös, alas, viistoon ja kierteelle. Käsinmaalatut yksityiskohdat, siveltimenvedot ja sävynvaihtelut kuljettavat katsetta. Rytmin lisäksi tärkeä rooli on teoksen abstraktiudella. Taiteilijan mukaan ei-esittävä teos ei sulje pois kenenkään tulkintatapaa, vaan tarjoaa mahdollisuuden henkilökohtaisten ja intuitiivisten mielikuvien syntyyn. Teoksen olemus on vähän kuin tajunnanvirta, joka alkaa sattumanvaraisesta pisteestä, etenee, vahvistuu, tekee silmukan ja asettuu uusiin uomiin.

Kattavan kuvamateriaalin löydätte kotisivuiltani laurapehkonen.com.

Teksti: HAM, kuvat: Hanna Kukorelli / HAM ja Laura Pehkonen

Teos kartalla