Kuppi kummaa

Antti Immonen

Helsinki

Valmistumisvuosi

2019

Teos taiteilijan verkkosivuilla

Ympäristö
  • Kaupunkialue
  • Rakennukset, ulkopuoli
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Helsinki

Antti Immosen teos Kuppi kummaa sijaitsee Vuosaaressa Kahvipavunkujan ja Kahvikadun risteyksessä olevalla aukiolla. Teos kertoo hauskalla tavalla kahvin synnystä. Taiteilijan mukaan teoksen lähtöajatuksena on ollut keskustelu ihmisten kohdatessa kahvipöydässä. Keskustelun sisällöt voivat olla mitä vain maan ja taivaan väliltä, vaikka tilanne on jo muodostunut lähes seremonialliseksi. Teos heijastaa yhtä aikaa välitöntä hetkeä ja sitä edeltänyttä monivaiheista prosessia. Samalla se muistuttaa Vuosaaren historiasta. Veistoskokonaisuus koostuu neljästä elementistä, on noin 12 metriä pitkä ja kohoaa kolmeen ja puoleen metriin.

Kahvikorttelin tarina alkoi, kun Pauligin paahtimo siirtyi alueelle vuonna 1967. Sen toiminta päättyi, kun asuntorakentaminen alkoi noin 10 vuotta sitten. Historia näkyy monella tavalla teoksessa: yksi sen osista, suuri paahtomalja on peräisin Paulig Oy:n paahtimosta.
Immonen tähdentää kuitenkin, että maljaa ei tässä esitetä museoesineenä, vaan se on osa taideteosta, sen rakennetta ja muotoa.

”Teoksen voi nähdä kuvana biologisesta ja teollisesta tapahtumasarjasta, joka johtaa kahviviljelmällä olevasta puusta monien vaiheiden kautta tilanteeseen, jossa kahvihetki toimii näyttämönä ihmisten kohtaamiselle ja keskustelutilanteelle. Kahvittelusta ei ehkä voi sanoa muodostuneen ”länsimaista kahviseremoniaa”, mutta jonkinlaista kaavamaisuutta ja rakenteita siitä on löydettävissä. Teoksen toivon välittävän jotain tästä yhtäaikaisesta rakenteellisuudesta ja kuplivaan keskusteluun sisältyvästä vapaudesta, leikillisyydestä ja rentoudesta”, kuvailee taiteilija.

Teos kartalla