Luola ja Löydös

Pasi Rauhala

Outokumpu

Valmistumisvuosi

2017

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Pinta
  • Valo
  • Veistos
  • Video
Paikkakunta

Outokumpu

Videoveistoksemme sijoittuu kahteen porraskäytävävään Outokummussa Kummun koulurakennuksessa. Teoksen nimi Luola ja Löydös viittaa teoksen tematiikan lisäksi Outokummun historiaan kaivoskaupunkina. Teoksen osat koostuvat seinille kiinnitetyistä geometrisistä kalliorakennetta muistuttavista muodoista, ikäänkuin itse kallio työntyisi seinästä ulos. Nämä muodot taasen koostuvat erikokoisista kolmio/pyramidi-muotoisista kappaleista, jotka yhdessä muodostavat kallio-ulokkeen.

Näiden reliefimäisten kolmiomuotojen päälle projisoimme videoprojektorilla muotojen mukaisia väripintoja, jotka liikkuvat pinnalta toiselle. Molemmilla teoksen osilla on oma tematiikkansa. Koulun taidesiivessä oleva projisointi pitää sisällään mm. värien sekoittumiseen viittaavia animaatioita ja toinen suurempi kokonaisuus viittaa sisältönsä puolesta enemmän ympäristöön ja kaivoshistoriaan. Siinä vuoroin auringonvalo pyyhkii hitaasti edeten kolmiomuotojen pintoja ja pimeän tultua kaivosmiehen otsalamppu tekee omia kuvioitaan ja jyrkempiä varjoja pinnalle. Isomman teoksen osan erityispiirre on ajoittain kirkkaasti suoraan teokselle ikkunasta paistava aurinko. Päivän mittaan valo siirtyy seinältä toiselle johon on kiinnitetty pyramidimuotoja, joissa on yhdellä sivulla peili. Näillä peileillä heijastamme auringon mukaan liikkuvia valokolmioita teoksen muodon päälle. Tämä toteutuu vain niinä harvoina aikoina kun aurinko paistaa oikeaan aikaan oikeasta kulmasta ja luo näin teokseen luonnon kiertokulun aiheuttamaa sattumanvaraisuutta.
Kolmio/pyramidi-muoto on eri kulmista katsottuna myös hieman monitulkintainen ja eri valoissa on vaikea sanoa, onko muoto ulkoneva vai sisäänkääntynyt. Teoksessa käytetty projisointitekniikka on ohjelmoitu vaihtamaan videosisältöä päivän aikojen mukaan ja käynnistymään ja sammumaan automaattisesti asiakkaan kanssa yhdessä sovitun aikataulun mukaisesti.

Teos on toteutettu yhdessä Petri Eskelisen kanssa.

Teos kartalla