Mettä

Sanna Majander ja Ulla Sinkkonen

Kouvola

Valmistumisvuosi

2015

Mettä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Kouvola

METTÄ
Kaakkois-Suomen ELY -keskus
Mettä -teos korostaa metsän merkitystä suomalaisena sielunmaisemana. Luonnonuskonnoissa myyttinen koivu, kevään symboli, edustaa hyvyyttä, puhtautta ja valkeutta. Harvoin myytti kuitenkaan koivun tavoin on samalla osana arkipäivää: huonekaluina, työkaluina, polttoaineena sekä merkittävänä osana suomalaista puunjalostusteollisuutta.
Koivu on kuin luotu hyvinvointia varten. Sanotaan, että koivumetsässä ilma on hygieenisempää kuin leikkaussalissa. Koivun tuohi sisältää hopeayhdisteitä ja runsaasti betuliinia, luonnon penisilliiniä. Terveyttä ja voimaa antaa keväisen koivun mahla.
Valtion taideteostoimikunta tilasi teoksen Kaakkois-Suomen ELY -keskuksen porrasaulaan kouvolalaisilta tekstiilitaiteilijoilta, Sanna Majanderilta ja Ulla Sinkkoselta. Teos on syntynyt kunnianosoituksena suomalaiselle metsälle, sen neljälle vuodenajalle: kevään vihreydelle ja sammalmättäiden pehmeydelle, kesäsateelle, syksyn tuoksuille ja mauille sekä talven graafiselle hiljaisuudelle. Tuftaustekniikalla valmistetun teoksen raaka-aineet ovat koivu ja villalanka.

Teos kartalla