Musta aurinko

Anssi Taulu

Hämeenlinna

Valmistumisvuosi

2007

Ympäristö
  • Rakennukset
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Pinta
  • Veistos
Paikkakunta

Hämeenlinna

Hämeenlinnan Verkatehdas, Lasipiha

Musta aurinko Verkatehtaan Lasipihan lattiassa on väribetonia ja siihen upotettuja kierrätettyjä metalliesineitä. Eri tavoin kuluneet ja kiillottuneet kappaleet kertovat aikojen päällekkäisyydestä. Musta aurinko on myös kuva auringonpimennyksestä sinä hetkenä, kun sen reunaan syntyy ns. timanttisormus, kirkas välähtävä säde. Auringonpimennyksen kiitävä varjo on maalattu musteella Lasipihan sisäseinään.

Auringon piirissä on Hämeenlinnassa kolmen ympäristö­taide­teoksen ketju, johon kuuluvat teokset Musta aurinko, Punainen aurinko ja Sininen aurinko. Teokset ovat kirjailija Olli Jalosen sekä kuva­taiteilijoiden Olli Larjo ja Anssi Taulu tekemiä vuosina 2007–2016.

Kirjailija Olli Jalonen katseli 2000-luvun alussa kaupunkinsa uutta rakentamisen ja toipumisen aaltoa laman jälkeen. 2003 hän alkoi suunnitella taideteosten ketjua, joka liittyisi rakentamiseen, paikkoihin ja uuteen nousuun.

Teoksen osat kulkevat Hämeenlinnan kantakaupungin lävitse suorassa linjassa. Teoksissa on eri rakennuskohteiden välillä kierrätettyä hylättyä materiaalia. Auringoissa toistuu eri tavoin Hämeenlinnan kartta, joka kertoo Vanajavedestä esihistoriassa, Hämeen Härkätiestä keskiaikana, rautatiestä tsaarin aikana ja moottoritiestä nykyaikana. Teoskokonaisuus kuvaa Hämeenlinnan pitkää asutushistoriaa, vanhaa kauppareittiä ja sijoittumista maailmankaikkeuteen.