Mycelium of the Future

Pasi Rauhala

Espoo

Valmistumisvuosi

2023

Ympäristö
  • Rakennukset
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Valo
  • Veistos
  • Video
Paikkakunta

Espoo

Mycelium of the Future on kuusiosainen generatiivinen videoteos, joka valtaa Aalto-yliopiston K3-rakennuksen aulakerroksen.

Teos on voittaja K3-rakennuksen kutsukilpailussa.

Mycelium of the Future koostuu generatiivisesta tekstianimaatiosta LED-näytöillä. Sisäänkäynnillä olevan liiketunnistimen käynnistämänä tekstit liikkuvat lause lauseelta kuuden ympäri rakennusta sijaitsevan LED-näytön läpi. Katsoja voi seurata lauseita liikkumalla aulatiloissa. Taipuisista LED-näytöistä on luotu vaikuttavia veistoksellisia muotoja uuteen K3-rakennukseen.

Taideteos muuttuu jatkuvasti, sillä jokainen tekoälyllä luotu lause on ainutlaatuinen ja muodoltaan aaltoileva. Jokainen lause saa värinsä Aalto-yliopiston brändivärien mukaisesti. Alkuperäiset tekstit ovat peräisin Aalto-yliopiston kandidaatin, maisterin ja tohtorin opinnäytetöistä (2003–2022). Alkuperäisiä opinnäytetöiden abstrakteja käytettiin OpenAI GPT-2-neuroverkon kouluttamiseen, ja tuloksena syntyneitä tekoälyllä luotuja tekstejä muokattiin edelleen GPT-3.5:llä runoiksi. Teoksessa on noin kaksi miljoonaa runoa noin 6000 opinnäytetyön abstraktista. Teoksen tekstit ovat siis uusia, mutta ne perustuvat myös aiempiin tutkimusteksteihin.

Ohjelmointi ja järjestelmänhallinta: Eino Rauhala