Näky

Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo

Joensuu

Valmistumisvuosi

2018

Tutustu tarkemmin Näky-teokseen

Ympäristö
  • Kaupunkialue
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Video
  • Väliaikainen
  • Ääni
Paikkakunta

Joensuu

Joulunavausviikolla 18.-25.11.2018 Joensuun taidemuseo Onnin julkisivulla nähtiin illuusiomainen Näky-teos, jonka ovat luoneet taiteilijat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo tiimeineen. 3D videomapping -tekniikalla toteutetussa fantasianomaisessa esityksessä museon kokoelmien teokset heräsivät hetkeksi eloon. Kahdeksan minuutin mittainen esitys oli nähtävillä kerran illassa viikon ajan. Kahdeksan esitystä tavoitti yhteensä lähes 13 000 katsojaa. Lisäksi teos on nähtävissä Youtubessa.

Teos on toteutettu 3D videomapping -tekniikalla, jossa teos projisoidaan rakennuksen julkisivuun. Visuaalisten efektien lisäksi teoksen tärkeänä osana ja illuusion luojana on musiikki sekä äänitehosteet. Teoksen teknisestä toteutuksesta vastasi Hannu Hoffrén ja äänisuunnittelusta Tommi Toivonen.

Joensuun taidemuseo tilasi Näky-teoksen vahvistaakseen museorakennuksen identiteettiä kaupunkikuvassa. Teos koostuu leikkisästä käsikirjoituksesta, jossa on hyödynnetty museon kokoelmia antiikin Kreikasta kristilliseen taiteeseen unohtamatta modernin aikakauden maalauksia ja suomalaisia klassikoita. Näky-teos oli ehdolla vuoden 2019 museoviestintäteko -finaalissa.

Teos kartalla