Oikeus, kohtuus ja tasa-arvo

Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo

Kuopio

Valmistumisvuosi

2016

Katso tarkemmat teostiedot nettisivuiltamme

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Painatus
  • Pinta
Paikkakunta

Kuopio

Partanen et Lamusuo Oy suunnitteli Kuopiossa sijaitsevan Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeuden toimitilojen Kuution ja Suunnikkaan peruskorjauksen. Lisätilaa Suunnikkaaseen saatiin kultaisella lisärakennusosalla Pillerillä, jonka lasipintaa koristaa Oikeus, kohtuus, tasa-arvo -julkisivutaideteos.
Oikeus, kohtuus, tasa-arvo sanat toistuvat Olaus Petrin tekstissä 500 vuoden takaa. Olaus Petrin tuomarinohjeet ovat olleet jo runsaan 360 vuoden ajan lakikirjan johdantona sekä Ruotsissa että Suomessa. Vuosisatojen kuluessa tuomarinohjeista on tullut olennainen osa pohjoismaista oikeusperinnettä ja suurelta osin ne ovat yhtäpitäviä nykyisenkin lainsäädännön kanssa. Erityisesti mukana olevat, jo kirjoittamishetkellä vanhat sananlaskut ovat muodostuneet suomalaisen kansanperinteen osaksi tyyliin ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan.” Nämä sananlaskut kiemurtelevat nyt uudistettujen rakennusten lasiseinillä jatkaen ja elävöittäen arjen keskellä esi-isien filosofisia pohdintoja. Pontta näille sanoille antaa lisäksi Minna Canthin muisto, sillä oikeustalo sijoittuu jalojen periaatteiden ajajan mukaan nimetylle Minna Canthin kadulle.
Teos on toteutettu julkisivurasterointina, joka suojaa sisätiloja auringonpaisteelta ja tuo näkösuojaa arkaluontoisten asioiden hoitamiseen. Erikokoiset rasterialueet ja alaosan peittävä osa rajaavat näkyvyyttä pöytäpinnoilta ulkoapäin vastapäisistä kerrostaloista katsottaessa ja tekee käyttäjien olosta turvallisen.
Koko: 132 m²
Materiaali: digiprintattu lasi / tarra
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehtitoimisto Heikki Castrén & Co / Lisäosa ja peruskorjaus: Partanen & Lamusuo Oy

Teos kartalla