Oiva

Pasi Rauhala

Helsinki

Valmistumisvuosi

2021

Ympäristö
  • Rakennukset
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Pinta
  • Valo
  • Veistos
Paikkakunta

Helsinki

Helsingin Kruunuvuoressa Asunto-osakeyhtiö Aidan kolmen kaupunkivillan edustalle Corten teräksesta ja valosta toteutettu teoskokonaisuus nimeltään Oiva. Oiva kertoo kiehtovaa tarinaa ympäröivästä luonnosta valon ja varjojen keinoin. Taiteilija Pasi Rauhala toivoo teoksen herättävän naapuruston asukkaissa kiinnostusta lähiluontoon sen kiehtovine yksityiskohtineen.

Toimeksiannon saatuaan Rauhala kierteli aktiivisesti eri vuorokauden aikoina Aidan lähimetsissä kameran kanssa ja inspiroitui erityisesti naapuruston kallioista, vanhoista kelopuista sekä meren läheisyydestä. Aidan asukkaiden ja koko naapuruston iloksi toteutetun Oivan jokaisella elementillä on oma toisiinsa kytkeytyvä tarina:

”A-rapun teoksen lähtökohtana oli suuri talon tieltä kaadettu koivu, jonka runkoa valon ja varjon avulla tehty ympyrä kuvaa. Pienempi ympyrä samassa teoksessa on puun vieressä kasvanut pienempi koivu. B-rapun teoksessa on neljä hieman eri pituista puuta, jotka kurkottelivat rakennuksen paikalla kohti merta. Puut olivat jotenkin harvinaisen suorassa rivissä keskenään ja se kiinnitti huomioni. C-rapun teos kuvaa rakennuksen takaa metsästä löytyvää kalliota ja sen teräviä särmiä. Kuvasin erilaisia kiviä ja kallion uurteita teosta varten. Yhdessä kohtaa kalliota oli tämänkaltainen kuviointi, joka herätti kiinnostukseni.”

Rauhalan taiteellinen työskentely pohjaa pitkälti tietokonepohjaiseen suunnitteluun. Myös Oiva on ensin toteutettu virtuaalisena 3D-ohjelmalla, jonka avulla Rauhala pystyi hahmottelemaan teoksen varjojen käyttäytymistä ja hienosäätämään metalliosien kanttauksia. Metalliosat on toteutettu COR-TEN-teräksestä ja valmistettu Porissa metallipajalla laserleikkaamalla ja kanttaamalla Rauhalan suunnittelemaan muotoon.

Erityisen kiinnostavan teoksesta tekee sen eläminen vuorokaudenajan mukaan. Oiva toimii yhtä lailla päivällä auringonvalossa kuin pimeällä keinovalossa. Osuessaan metallin pintaan auringonvalo saa kuviot liikkumaan auringon mukana ja muodot elämään. Keinovalossa taas varjot ovat staattiset ja muodostavat symmetriset kuviot metallin pintaan.