Punainen aurinko

Anssi Taulu

Hämeenlinna

Valmistumisvuosi

2007

Ympäristö
  • Kaupunkialue
  • Muu
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Hämeenlinna

Punainen aurinko on vuonna 2007 tehty teos Harvoilanmäen asuntomessualueen metsäpuistossa Mäskälän kaupunginosassa. Teos on mäen korkeimmalla kohdalla Honkarinteen päässä.
Osa teoksen materiaalista on Verkatehtaan puretuista punatiiliseinistä. Hämeenlinnan kaupungin teknisen viraston eri osastot, erityisesti luonnonhoitotoimisto, olivat taiteilijoiden kanssa yhteistyössä toteuttamassa tätä ympäristötaideteosta.

Kokonaisuus on eräänlainen observatorio. Teoksessa reliefikartasta, pronssiveistoksesta sekä auringon ja varjon liikkeestä muodostuu luonnon kello ja kalenteri.

Mäen laella on väribetonista ja seinätiilistä rakennettu kehä. Siinä on betonivaluun upotettu Hämeenlinnan kulkuväylien reliefikartta. Viereiseen luonnonkiveen on kiinnitetty pronssiveistos.

Ympärillä on tiilimurskapolkuja. Rinteeseen on merkitty pronssisilla reliefeillä ja veistoksilla luonnonkiviä. Tärkeimmät tähtikuviot ja kiintotähdet on merkitty kivien pintaan pronssireliefeillä. Kuulla ja silmin näkyvillä planeetoilla Merkurius, Venus, Mars, Saturnus ja Jupiter on rinteessä omat pronssiveistoksensa.

 

Auringon piirissä on Hämeenlinnassa kolmen ympäristö­taide­teoksen ketju, johon kuuluvat teokset Musta aurinko, Punainen aurinko ja Sininen aurinko. Teokset ovat kirjailija Olli Jalosen sekä kuva­taiteilijoiden Olli Larjo ja Anssi Taulu tekemiä vuosina 2007–2016.

Kirjailija Olli Jalonen katseli 2000-luvun alussa kaupunkinsa uutta rakentamisen ja toipumisen aaltoa laman jälkeen. 2003 hän alkoi suunnitella taideteosten ketjua, joka liittyisi rakentamiseen, paikkoihin ja uuteen nousuun.

Teoksen osat kulkevat Hämeenlinnan kantakaupungin lävitse suorassa linjassa. Teoksissa on eri rakennuskohteiden välillä kierrätettyä hylättyä materiaalia. Auringoissa toistuu eri tavoin Hämeenlinnan kartta, joka kertoo Vanajavedestä esihistoriassa, Hämeen Härkätiestä keskiaikana, rautatiestä tsaarin aikana ja moottoritiestä nykyaikana. Teoskokonaisuus kuvaa Hämeenlinnan pitkää asutushistoriaa, vanhaa kauppareittiä ja sijoittumista maailmankaikkeuteen.