Pyhtään kirkon kirkkotekstiilit

Helena Vaari

Valmistumisvuosi

2019

Pyhtään Henrikin kirkon kirkkotekstiilit

Ympäristö
  • Rakennukset, sisäpuoli
Toteutustapa
  • Maalaus
  • Pinta

Kirkkotekstiilisarjat: valkoinen, violetti, musta, punainen ja vihreä.
Alttarialueen tekstiilit: antependium (alttarivaate), kalkkiliina, kirjaliina ja bursa.
Papiston käyttämät tekstiilit: messukasukka ja stolat.
Materiaalit kankaissa ja langoissa: villa, silkki, puuvilla ja viskoosi. Tekniikka: taidekirjonta, applikaatio, ompelu. Tekstiilit ovat uniikkeja taidekäsitöitä.

Olen käyttänyt tekstiileissä paljon symboliikkaa. Tässä kuvaus valkoisesta sarjasta:
Pyhtään kirkon valkoisissa liturgisissa tekstiileissä on kuvattuna mm. pihlajanmarjoja, sinivuokko, valkoinen jouluruusu ja kieloja, ne kertovat vuodenaikojen vaihtelusta kirkkovuodessa. Luonto on ihmisen alkukoti.

Kasvit ovat yleisimpiä kristillisiä symboleja, joita Raamatussa mainitaan.
– Valkoinen jouluruusu tunnetaan Neitsyt Marian kukkana, sinivuokko on kevään ja uuden elämän symboli ja pihlajaa on perinteisesti pidetty pyhänä puuna. Pihlajan kukat ovat kuin kruunu ja marjat kuin veripisarat. Kielo on kansalliskukkamme, mutta myös Marian, viattomuuden ja uuden alun symboli, kertoo tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Pihlajan lehdet kaartuvat antependiumissa eli alttarivaatteessa, kuten Pyhtään kirkon holvikatto, kohti valoa. Kullankeltainen väri kertoo valkoisesta kirkkotekstiiliväristä juhlan, ilon ja valon värinä. Alttarin keskiaikaisten veistosten uurteissa pilkottaa värejä ja kultaa kuin muistona – uusi antependium tuo nyt esille vuosisatojen takaisen väriloiston.

Taidekirjonnassa on paljon samaa kuin keskiaikaisissa tekstiileissä – mutta taiteilijalla on työvälineenä ompelukone, keskiajan ompelijoilla neula ja lanka. Syntyy kirkkotekstiileitä ammentaen vanhaa perinnettä tämän päivän keinoin.

Teos kartalla