Ruisraami

Johanna Sinkkonen

Turku

Valmistumisvuosi

2017

Ympäristö
  • Kaupunkialue
  • Muu
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Maalaus
  • Painatus
  • Piirustus
  • Väliaikainen
Paikkakunta

Turku

Ruisraami | Suurkuvatuloste ja kierrätetyt kultaiset raamit

Vuoden 2017 Ruisrockin alueohjelman yksi taiteilijoista oli turkulainen kuvataiteilija Johanna Sinkkonen. Häneltä nähtiin peräti kaksi eri teosta festivaalin aikana: Ruisraami ja Livestream Sketching. Molemmat teokset keskustelivat yleisön kanssa, Ruisraami menneisyyden kautta ja Livestream Sketching paikan päällä taltioitujen Ruisrock tunnelmien, maisemien ja hetkien kautta. Ruisraami sai myös uuden väliaikaisen kodin Ruissalon Kansanpuistosta.

Ruisraami -teos koostuu kolmesta suuresta taulusta, jotka muodostavat yhdessä kolmion. Teoksen sisältö pohjautuu vuoden 2016 Ruisrockiin, jonka aikana Sinkkonen luonnosteli ympäri festivaalialuetta. Ruisrockiin sijoittuvat kuvat saivat ympärilleen massiiviset kultakehykset, luoden mielikuvan vanhasta ja arvostetusta maalauksesta tuotuna yllättäen keskelle luontoa.

Ruisraami -teos on pystytetty Niemennokkaan siten, että teosta katsottaessa eri puolilta kyseisen taulun aihe on tosielämässä taulun takana. Etenkin suurten risteilijöiden lipuessa Ruissalon Kansanpuiston ohi, Ruisraamin maailma ja nykyinen maailma tuntuvat kohtaavan, kuin toisessa ulottuvuudessa.

Miettiessämme Ruisraamin jatkosijoituspaikkaa festivaalin jälkeen, ymmärsimme nopeasti että teoksen kuuluu jäädä Ruissaloon! Mikä olisikaan parempi paikka Ruissaloa kuvaavalle tilataideteokselle, kuin Kansanpuiston Niemennokka.” -Ruisrockin aluetapahtuman tuottaja Ilona Numminen.

Teokseni löysi uuden tavan kommunikoida katsojien kanssa Ruissalon Kansanpuiston Niemennokassa, kuin miten se Ruisrockin niittyalueella vaikutti. Niemennokan päähän sijoitettu teos heijastaa ympäristöänsä täydellisesti. Eri kuvakulmista katsottuna Ruissalon Kansanpuiston rauhallinen maisema verrattuna teokseni hektiseen, mutta pysäytettyyn hetkeen festivaalista, muodostavat mielenkiintoisen ristiriidan.” -Johanna Sinkkonen