Seven Steps to Save the Ocean

Maija Kovari

Ranua

Valmistumisvuosi

2018

https://kovari.fi/teos/7-steps-to-save-the-ocean

Ympäristö
  • Infrastruktuuri
  • Muu
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Veistos
  • Yhteisöllinen
Paikkakunta

Ranua

Jääkarhuistaan tunnettu Ranuan eläinpuisto Suomen Lapissa on erikoistunut arktisiin eläimiin. Teoksen sijaintipaikkana puistossa toimii aiemmin yleisöltä suljettu, noin 100 x 150 metriä mitoiltaan oleva kivikkoinen aukio, rakka. Teos on suunniteltu pysyväksi osaksi puistoa, ja varta vasten tähän maisemaan.

Teoksessa ihmiset astuvat noin 145 metriä pitkälle, kivikkoon sovitetulle puiselle polulle. Polulla kulkijalle avautuu maisemia, joihin on sovitettu seitsemän suurikokoista, teräksistä lausetta. Lauseet on toteutettu suomeksi (alueen paikallinen kieli) mandariinikiinaksi (yleinen kieli paikallisessa turismissa) sekä englanniksi. Lauseiden leveys vaihtelee kahdesta kymmeneen metriä. Lauseet kuvaavat valintoja, joita tavallinen ihminen voi tehdä osana arkea arktisen luonnon hyväksi. Valinnat ovat konkreettisia, kuten turhan kulutuksen välttäminen, kestävän energian suosiminen tai kestävien yritysten ja päättäjien tukeminen.

Teoksen tavoitteena on voimauttaa kokemaan luonnon keskellä yhteys tuohon luontoon ja sen tulevaisuuteen, ja tarjota hiljentymisen paikka oman luontosuhteen tunnusteluun. ”Teoksessa jokainen lause alkaa sanoilla ”I choose to” – ”Valitsen”. Ajattelen, että tällaisista asioista välittäminen on tietoinen eettinen valinta, joka on tavalla tai toisella kaikille mahdollinen.”

Videoesittely teoksesta: https://vimeo.com/337810290

Teos kartalla