1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Tekijä
Jan-Erik Andersson
Valmistumisvuosi
2015
Ympäristö
- Infrastruktuuri
- Kaupunkialue
- Rakennukset, ulkopuoli
- Viheralue
Toteutustapa
- Valo
- Veistos
Paikkakunta
Lahti
Jan-Erik Andersson voitti kutsukilpailun Lahden keskustassa sijaitsevan Alatorin taiteellisesta suunnittelusta. Anderssonin ehdotus ”Toinen herääminen” lähtökohtana oli Lahden Alatorin historia.
1950-luvulla puistossa on sijainnut lyhyt pergola-rakenne klassisistisessa geometrisessa puistosuunnitelmassa. Anderssonin uudessa pergola-versiossa on viisi sisäänkäyntiä, jotka symboloivat avaamista; ihmiset kaikilta suunnilta ja maailmankolkilta ovat tervetulleita kohtaamaan pergolan keskiosassa, lyhdyn alla, Sakari Tohkan Marjatta veistoksen ympärillä.
Puistossa oli 1950-luvulla Tohkan lepäävä figuuri ”Herääminen”. Nyt siinne siirrettiin Tohkan seisova figuuri ”Marjatta” lisäämään klassisistista tunnelmaa ja kuvaamaan uudelleenheräämistä . Klassisismi oli vahva Suomessa 1900-luvun alkupuolella, mutta harvat jaksavat innostua siitä nykyään. Anderssonia kiinnostaa sen ajan taiteen ja arkkitehtuurin yhteiseloa, joka johti kauniisti ornamentoituihin rakennuksiin. Tohka on myös tehnyt julkisivuveistokset Lastenlinnalle Helsingissä, joka, Anderssonin mielestä, kuuluu Suomen tärkeimpiin rakennuksiin.
Pergola luo tilan joka suojaa, mutta on kuitenkin avoin, tila joka antaa mahdollisuuden mietiskellä, olemme sisällä mutta kuitenkin ulkona. Kokonaistaideteoksen tavoin se yhdistää kasvien tuoksua ihmisten ja autojen ääniin. Illalla pilarimeri herää uuteen eloon visuaalisena maamerkkinä, valon ja varjojen leikillä. Jokainen pergolan pilari (yhteensä 50) on valaistu kahdella pienellä LED valolla.
Pergolan käytävissä on käytetty liuskekiviä, joita aiemmin oli Alatorin muureissa, sekä mukulakiviä, joilla oli tehty aiemmin paikalla olleita katuja.
Kokonaisuus on toteutettu työryhmän kanssa, johon kuului kaupungin puisto-osasto, kaavoitusosasto ja taidemuseon edustajia. Uusi Alatori tulee toivottavasti olemaan kaikkien lahtelaisten ja vierailijoiden tapaamispaikka ja luomaan identiteettiä Lahdelle. Valaistuksesta vastasi Marjut Kauppinen, joka on myös suunnitellut Lahden kauppatorin valaistuksen.
Teos kartalla