Yhdessä läpi harmaan kiven

Outi Turpeinen

Luumäki

Valmistumisvuosi

2010

Ympäristö
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Painatus
  • Veistos
  • Yhteisöllinen
Paikkakunta

Luumäki

YHDESSÄ LÄPI HARMAAN KIVEN 2010. Julkinen yhteisötaideteos Kangasvarren koululla Luumäellä. Valmistunut 2010. Rahoitus Luumäen kunta ja Karjalaisen kulttuurin edistämiskeskus.
Vanhan koulun perustuksena olleet 100-vuotiaat kivet on saatu uuteen käyttöön tekemällä niistä uuden koulun ja päiväkodin yhteyteen yhteisöllisen taidemuurin. Taideteos itsessään on yli 30 tonnia painava graniittikivimuuri, jossa on valaistuja laseja. Teos sijoittuu samalle paikalle missä vanha koulu oli aikoinaan.
Lasien kuva-aiheet ovat syntyneet työpajoissa, joita Turpeinen on pitänyt koulun kaikille lapsille. Yhteisötaideteoksen työpajoissa lapset havainnoivat ympäristöään ja valikoivat sieltä kiintoisia yksityiskohtia, jotka nostettiin esille teoksessa. Teoksen keskeisenä teemana on ajatus maalla asumisesta: miksi asua maalla? Mikä täällä on hyvin? Turpeinen sommitteli, siirsi ja poltti kuvat seritekniikalla laseihin.
Historiallisten kivien merkitykset ovat päivittyneet uusien kuvien myötä. Lasit on kiinnitetty graniittilohkareiden väleihin metallikehikoihin, jolloin kivien läpi mennään taiteen avulla. Metaforisesti katsotaan arjen voimalla läpi harmaan kiven. Tärkeänä ajatuksena teoksessa on yhteisöllisyys, joka lujittuu yhdessä tekemisen myötä. Taidemuuri on valaistu, jolloin teos on maamerkki myös pimeinä talvi-iltoina ja antaa uusia merkityksiä elinympäristön tarkasteluun.

Teos kartalla