Ympyrähullut, Heli Ryhänen /Matti Kalkamo

Heli Ryhänen

Huittinen

Valmistumisvuosi

2012

HS

Ympäristö
  • Kaupunkialue
Paikkakunta

Huittinen

Ympyrähullut teos sai nimensä nimikilpailun tuloksena. Aiemmat Huittisiin toteutuneet teokset Matkalla, 1997 ja työryhmänä Kalkamo-Ryhänen toteutetun Esteitä, 1997, nimet muuntautuivat paikallisten suussa Doorikseksi ja Boorikseksi. Niinpä tämän teoksen kohdalla päädyimme suoraan nimikilpailuun.
Ympyrähullut sai Ympäristötaiteen säätiön palkinnon vuonna 2013 ja siitä sanottiin julkisuudessa näin:
LIIKENNEYMPYRÄTEOSTEN AATELIA, HUUMORILLA
Liikenneympyrässä on kuusi erikorkuista valotolppaa, kuin pelkistetty kaupunkimetsä, ja kaksi pronssiin valettua rehevää miestä, hieman luonnollista kokoa suurempia. Toinen on kiivennyt keskellä olevaan valotolppaan, toinen katselee vierestä. Heli Ryhäsen mukaan ”lähtökohtana on ollut dialogi ja hahmojen elinkaari. Vanha mies katsoo kenties itseään nuoruutensa voimannäyttöä”. Hahmojen suhde luo monta mieltäaskarruttavaa kysymystä. Hahmot ovat puuhissaan – toinen tolpassa, toinen ihmettelemässä – sekä liikuttavia että humoristisia. Ympäristötaiteen säätiö perusteleekin Ympyrähullujen kunniakirjaa teoksen erityisellä, herkällä moniulotteisuudella.
Toinen peruste on teoksen suhde ympäristöönsä. Liikenneympyrässä, suomalaisen kaupunkitilan eristetyllä saarella sijaitseva teos on mittakaavoiltaan luonteva. Teos ei dominoi tai häviä, vaan asettuu varmasti osaksi tilaa ja ympäristöään.
Viime vuosien liikenneympyrätaideteosten joukossa teos on sekä taiteellisesti tasokas että ammattimainen. Sijoituspaikkana liikenneympyrä asettaa taiteelle lukuisia reunaehtoja. Ympyrähullut -teoksessa olosuhteet ja taide muodostavat tasapainoisen, paikkaan sopivan ja tilaa haastavan kokonaisuuden.

Teos kartalla