Ympyrähullut

Heli Ryhänen

Huittinen

Valmistumisvuosi

2012

Ympäristö
  • Kaupunkialue
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Huittinen

Tekijät Heli Ryhänen ja Matti Kalkamo.

Teos koostuu kahdesta pronssisesta veistoshahmosta, kuudesta eri korkuisesta valotolpasta ja kiveyksestä. Teos on vapaa tulkinnoille mutta sen voi nähdä esimerkiksi dialogina kahden eri-ikäisen hahmon välillä. Toinen hahmoista tarkkailee tapahtumia rauhallisemmin maanpinnalta toisen kiivetessä tähyämään näkymiä pidemmälle.

 

Ympäristötaiteen säätiö: LIIKENNEYMPYRÄTEOSTEN AATELIA, HUUMORILLA

Liikenneympyrässä on kuusi erikorkuista valotolppaa, kuin pelkistetty kaupunkimetsä, ja kaksi pronssiin valettua rehevää miestä, hieman luonnollista kokoa suurempia. Toinen on kiivennyt keskellä olevaan valotolppaan, toinen katselee vierestä.

Heli Ryhäsen mukaan teoksen lähtökohtana on ollut dialogi ja hahmojen elinkaari: ”Vanha mies katsoo itseään, nuoruutensa voimannäyttöä.” Tämä kahden, hieman rujonoloisen hahmon välinen vuoropuhelu luo teokseen vahvan jännitteen. Hahmojen suhde luo monta mieltäaskarruttavaa kysymystä. Hahmot ovat puuhissaan – toinen tolpassa, toinen ihmettelemässä – sekä liikuttavia että humoristisia. Ympäristötaiteen säätiö perusteleekin Ympyrähullujen kunniakirjaa teoksen erityisellä, herkällä moniulotteisuudella.

Toinen peruste on teoksen suhde ympäristöönsä. Liikenneympyrässä, suomalaisen kaupunkitilan eristetyllä saarella sijaitseva teos on mittakaavoiltaan luonteva. Teos ei dominoi tai häviä, vaan asettuu varmasti osaksi tilaa ja ympäristöään.

Viime vuosien liikenneympyrätaideteosten joukossa teos on sekä taiteellisesti tasokas että ammattimainen. Sijoituspaikkana liikenneympyrä asettaa taiteelle lukuisia reunaehtoja. Ympyrähullut -teoksessa olosuhteet ja taide muodostavat tasapainoisen, paikkaan sopivan ja tilaa haastavan kokonaisuuden.

Teos kartalla