OMBRA

Marjukka Korhonen

Vantaa, Keimolanmäki

Valmistumisvuosi

2019

Video ja esittely teoksesta

Ympäristö
  • Infrastruktuuri
  • Kaupunkialue
  • Rakennukset
  • Rakennukset, ulkopuoli
Toteutustapa
  • Valo
  • Veistos
  • Yhteisöllinen
  • Ääni

Interaktiivinen tilataideteos, jonka taiteilijoina ovat kuvanveistäjä Marjukka Korhonen ja äänisuunnittelija Markus Raivio.

Ombra on entinen kilpa-ajojen valvontatorni, joka on kunnostettu instrumentiksi. Interaktiivinen tilataideteos kokoaa yhteisen varjon alle arkkitehtuuria, kuvanveistoa, alueen erilaisia tapahtumia ja paikkaan liittyvää historiaa.

Ombraa voi soittaa Keimolassa ajaneen kilpa-autoilija Leo Kinnusen rata-auton äänistä muodostetulla sävelasteikolla. Tornin alustassa on 24 pronssista sävelasteikkomerkkiä, joihin säveltä vastaava liiketunnistin kohdistuu. Liikkumalla tornin alustalla katsojat saavat teoksen ja tilan itse elämään ja soimaan.

Ombran kokeminen on mahdollista myös eri tavoin aistirajoitteisille. Äänen voi kokea kehollisesti pronssisiin formularengasistuimiin sijoitettujen värinäkaiuttimien kautta. Aukion historiakylteissä on tekstit pistekirjoituksella.

Ombra muodostuu monesta erilaisesta näkökulmasta, elementistä ja rakenteesta. Se on kokonaistaideteos, jossa on sekä uutta että vanhaa. Ombra on moniaistinen ja monialainen. Teos tuo uuden näkökulman julkisen taiteen kenttään Suomessa ja rikkoo myös raja-aitoja taiteen eri lajien välillä.

Ombra on ollut minulle erilainen työprosessi kutsukilpailusta alkaen. Roolini taiteilijana, osana alueen suunnittelutyöryhmää, on määrittänyt taiteilijuuttani uudella tavalla. Ombran suunnitteluun ja sen toteutukseen on osallistunut taiteilijavetoisesti laaja ja moniammatillinen ryhmä ihmisiä.

Taideteos on toteutettu vuonna 2011 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Taiteilijana olen toiminut tiiviissä yhteistyössä tornin kunnostuksen ja Lincolninaukion pääsuunnittelijan WSP:n kanssa. Taideteoksen toteutukseen ovat osallistuneet myös Betonipallas, Elpac, Herttoniemen taidevalimo, Kollaasio, NCC, Pro AV Saarikko ja Vihdin Betoni.

Teos on osa Vantaan taidemuseon kokoelmaa.

Kuvat: Jussi Tiainen ja Markus Sinervä.

 

Teos kartalla