Valtti, viljelylle omistettu sankarihevospatsas

Enni Kömmistö

Helsinki

Valmistumisvuosi

2016

Sankariheppa-muistomerkit

Ympäristö
  • Viheralue
Toteutustapa
  • Veistos
Paikkakunta

Helsinki

TAIDEKEHÄ on Helsingin taitelijaseuran (HTS) hanke, jonka vuoden 2016 kohde-alueena on Kaarelan alueelta Kannelmäki ja Malminkartano. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa Kaarelan alueelle erilaisia yhteisöllisiä kuvataideprojekteja, jossa kuvataiteilijat luovat jotain uutta yhdessä asukkaiden kanssa lähiympäristöön. Olin mukana toteuttamassa yhtä neljästä ensimmäisen TAIDEKEHÄ vuoden hankkeista, yhteisöllistä sankarihevospatsashanketta. Ensimmäisen vuoden TAIDEKEHÄn dokumenteista, luonnoksista, suunnitelmista ja toteutuneiden teosten osista tulee loppunäyttely, Helsingin taiteilijaseura valkoisessa kuutiossa, Kanneltalon galleriaan 13.12.2016–9.1.2017.
Yhteisöllisessä sankarihevospatsashankkeessa etsittiin ensin yhdessä sopivaa alueellista sankaria: henkilöä, ryhmää tai asiaa, jolle teos tehtäisiin. Ratsastajapatsaat on perinteisesti mielletty voiton ja sankareiden muistomerkeiksi. Tehtäisiinkö se jollekin kannelmäkeläiselle, entiselle asukkaalle, vaikuttajalle, urheilijalle, arjessa vaikuttavalle työntekijälle, vapaaehtoiselle, jollekin ryhmälle? Jollekin asialle, jota halutaan arvostaa ja nostaa esiin? Yhteisöllisyydelle tai jollekin muulle paikallisten määrittelemälle, valitsemalle, ehdottamalle henkilölle, ryhmälle tai aiheelle?
Kesällä 2016 valmistuivat sankarihevospatsas puusta Kannelmäen ja keräilymuovista Malminkartanon puolelle. Esittelen tässä ainoastaan Kannelmäkeen tulleen teoksen prosessia ja ehdotuksia. Sankarihevospatsaan nimeksi ehdotettiin Valttia. Maita tältä seudulta kaupunkilaisten virkistyskäyttöön lahjoittaneen Österbergin viimeinen hevonen, Valtti, eli vielä kesällä 1964-65 Kantelettarentie 9:n tuntumassa olleessa navetta-tallirakennuksessa.
Sankarihevonen, puinen Valtti-hevospatsas, monumentti ja muistomerkki viljelylle, Helsingin kaupunginosien entisille viljelysmaille, joiden paikoille monet kaupunginosat ovat nousseet ja kaupunkiviljelylle, paljastettiin yhteisöpuutarha Urbaaniluonto – kaupunkilaisten yhteisessä sadonkorjuujuhlassa su 18.9.2016. Tarkoituksena on viedä Valtti Antinniitylle koko seuraavaksi viljelykaudeksi eli huhtikuun 2017 alusta syyskuun 2017 loppuun.
Valtti-patsas on tässä yhteisöllisessä toiminnassa mukana osana Helsingin taiteilijaseuran TAIDEKEHÄ-hanketta ja sen yhteistyötä Zodiakin kanssa.
Enni Kömmistö

Teos kartalla